Prezentare

Despre comuna Valeni

Situata la poalele muntilor Carpati, pe delurile Muscelului, pe Taarina, Vartop sau Paducel, printre livezile de pomi fructiferi, inconjurata de paduri falnice de fag, comuna Valeni Dambovita este o localitate cu oameni gospodari, intelepti si cu credinta in Dumnezeu. principalele activitati le constituie: pomicultura, cultura cartofului, cresterea animalelor, oieritul si cresterea albinelor.
De vrei si ai placerea sa treci prin Valeni Dambovita, cu siguranta vei ramane placut impresionat de pitorescul locurilor noastre, vei regasi parfumul florilor de mar, mireasma florilor de camp, mirosul fanului cosit, adierea vantului prin padurile de fag, susurul paraurilor si farmecul obiceiurilor si traditiilor locale. Nu sunt cuvinte rupte din versurile poetilor ci adevarata fata a localitatii noastre, care va astepta sa o descoperiti pentru cei care nu o cunosc si sa o revedeti pentru cei care au plecat de pe aceste meleaguri.
Cu siguranta veti dori sa va minunati de aceste locuri, singuri sau alaturi de cei dragi, intr-o oaza de liniste pe plaiurile muscelene.

Prezentare locala

Comuna valeni Dambovita, judetul Dambovita este situata in zona dealurilor subcarpatice in partea de nord a judetului Dambovita, pe Valea Dambovitei, la jumatatea distantei intre orasele Campulung-Muscel si Targoviste (la limita judetului Dambovita cu judetul Arges).
Este formata din doua sate:
– Valeni,
– Mesteacan.
Populatia comunei este de 3350 locuitori din care 3008 in satul Valeni si 342 in satul Mesteacan. Principala ocupatie a locuitorilor este agricultura si cresterea animalelor.
Comuna Valeni Dambovita dispune de o suprafata totala de 2779 ha:
– teren intravilan – 488 ha,
– teren extravilan – 2266 ha,
– suprafata locuibila – 19 ha,
– nr. gospodarii – 1359.
Suprafata agricola privata 2616 ha:
– pasuni – 220 ha,
– livezi – 836 ha,
– paduri – 683 ha,
– arabil – 2252 ha,
– faneata – 634 ha.
Localitatea beneficiaza de sistem de alimentare cu apa potabila la care sunt racordate 650 gospodarii urmand extinderea sistemului si cresterea numarului de abonati.
In prezent lungimea totala a drumului este de 40 km, din care drumuri judetene (DJ 723) in lungime de 6 km din care 5 km asfaltat si drumuri comunale si locale pietruite de 34 km.
Localitatea este conectata la sistemul de telefonie digitala, cablu, internet.
Din punct de vedere educational, pe raza localitatii noastre functioneaza o scoala cu clasele I – IV in satul Mesteacan si o scoala de Arte si Meserii “Iosif Garbea cu clasele I – VIII si o clasa SAM. Deasemenea functioneaza doua gradinite de copii una in satul Valeni alta in satul Mesteacan.
In domeniul sanatate, in comuna exista un dispensar uman cu un medic de familie, doua asistente medicale, un cabinet stomatologic cu un medic specialist.
Dispunem deasemenea de un dispensar veterinar cu un medic de specialitate bsi doi tehnicieni veterinari. Mentionam ca in localitatea noastra functioneaza o farmacie umana (bine aprovizionata si organizata) si o farmacie veterinara.
In plan cultural trebuie spus ca localitatea Valeni Dambovita dispune de 2 Camine culturale, unul in sat Valeni si de o biblioteca comunala cu un fond de carte de 9142 volume care dispune si de patru calculartoare (obiectivul este acela de a transforma intr-un centru de informare conform noilor standarde).
In localitatea Valeni Dambovita sunt patru Biserici (religie ortodoxa), precum si alte case de rugaciuni pentru cultele Adventist si Dupa Evanghelie.
Ca institutii administrative – Primaria, are ca angajati 9 functionari publici, 2 personal contractual si 3 paznici; un post de politie cu trei cadre.
Tot pe raza localitatii noastre functioneaza un oficiu postal cu 3 functionari, o filiala a Unitatii C.E.C. cu 2 functionari, iar din punct de vedere al agentilor economici avem 17 din care 13 in agricultura.

Sarbatori locale

Din Principala sarbatoare a localitatii o constituie “Ziua de Sf. Maria” din 15 august, in fiecare anu, ocazie cu care se sarbatoreste ziua comunei si targ anual.
Tot pe 15 august se sarbatoreste Hramul Bisericii din Vale “Adormirea Maici Domnului” iar pe 26 octombrie Hramul Bisericii din Varf “Sfantul Dumitru”.
In timpul sarbatorilot de iarna se mantin urmatoarele datini:
– plugusorul,
– capra,
– fetele cu cantatul,
– steaua,
– copii cu sorcova,
– ciurlezii.